“Maak duidelijk wat je van iemand verwacht”


28-12-2011: Noordwijk , Personeel Beheer, Rene Vet , HOB -D&B 1-2012 FOTO : Ruud Voest
Deel dit artikel

Door: René Vet, Personeel Beheer.

De economie bloeit en bedrijven groeien weer. Dit betekent dat er extra mensen nodig zijn. Waarmee moet je dan rekening houden? René Vet van Personeel Beheer geeft enkele tips en adviezen.

Als je extra handjes nodig hebt, plaats je een advertentie en neem je snel iemand aan. Hoe moeilijk kan het zijn?

René Vet: “Door de waan van de dag is de praktijk anders. Vaak merk je dat er niet goed is nagedacht over de functie-inhoud. Een monteur is zo aangenomen, maar wat voor soort monteur zoek je: een starter of iemand met leidinggevende capaciteiten? Ook een inwerkperiode, waarbij je wegwijs wordt gemaakt in het bedrijf, ontbreekt vaak.”

Hoe moet het dan wel?

“Denk eerst goed na over wat iemand precies moet gaan doen. En benut de proeftijd om te evalueren wat goed en niet goed gaat; benoem in de proeftijd verbeterpunten en leg dat schriftelijk vast. Maak ook goed duidelijk wat je van iemand verwacht. Dat voorkomt conflicten. Mijn stelregel is: geef aandacht en duidelijkheid.”

Welke tips heb je voor ondernemers?

“Ten eerste: stel een arbeidsovereenkomst op en laat dit juridisch checken. Neem in het contract ook een proeftijd op. Tegenwoordig heeft iemand met een contract voor zes maanden geen proeftijd meer. Dit kun je ondervangen door een contract van zeven maanden af te spreken. Dan kun je zo nodig snel afscheid nemen van elkaar.

Ten tweede is het belangrijk om de huisregels, normen en waarden van een bedrijf vast te leggen in een personeelshandboek. Als je één keer zo’n handboek hebt gemaakt ben je klaar, afgezien van af en toe een update. Het gaat dan over zaken als het opnemen van vakantiedagen, kledingvoorschriften, veiligheid op de werkvloer en regels voor ziekmelden. Dat laatste doe je bijvoorbeeld niet per WhatsApp maar persoonlijk via de telefoon.

Ten derde is het belangrijk om een personeelsdossier aan te leggen en regelmatig voortgangsgesprekken te houden, liefst elk halfjaar. Bereid dit soort gesprekken goed voor.”

Waarom is dit allemaal zo belangrijk?

“De mensen maken de organisatie. Aandacht en duidelijkheid zorgen voor gemotiveerde medewerkers. Dat levert meer op en kost minder. Denk aan ziekteverzuim: iemand die gemotiveerd is en ’s morgens met hoofdpijn wakker wordt, neemt een aspirientje. Iemand die ongemotiveerd is, denkt: ik heb een beetje hoofdpijn, ik blijf maar thuis. Gemotiveerde medewerkers zetten een stap harder, klanten zijn hierdoor tevredener en de omzet stijgt.”

Hulp nodig?

Negentig procent van het MKB heeft geen eigen personeelsfunctionaris. René Vet kan praktische ondersteuning bieden. Voor een vast bedrag per maand per medewerker kunnen ondernemers diensten van Personeel Beheer afnemen. Ook op incidentele basis kan René Vet ingeschakeld worden, bijvoorbeeld bij functioneringsgesprekken, conflicten tussen werkgever en werknemer en steeds vaker ook voor advies op het gebied van kwaliteit en organisatie. De voordelen zijn groot: de ondernemer kan zich focussen op zijn business terwijl zijn medewerkers geld voor hem verdienen. Meer informatie:

Personeel Beheer

Keyserswey 101
2201 CX Noordwijk
T (071) 820 03 30
I www.personeelbeheer.nl
E info@personeelbeheer.nl

Leave a Comment