Opgravingen naar Romeinse Limesweg begonnen

Deel dit artikel

Uitgebreid onderzoek moet de komende weken de loop van de Romeinse Limesweg aan het licht brengt.

Drie mogelijke tracés in Zoeterwoude, Alphen aan den Rijn en Bodegraven nemen de onderzoekers onder de loep, in opdracht van de betrokken gemeenten en de provincie Zuid-Holland. Ze doen in totaal 500 grondboringen.

Het archeologisch onderzoek vindt plaats in twee periodes: van 24 juli tot en met 11 augustus en van 28 augustus tot en met 15 september.

De Oude Rijn vormde vroeger de noordgrens van het Romeinse rijk. Ten zuiden van de rivier liep de zogenoemde Limesweg. Deze route is op sommige plekken nog in de bodem aanwezig.

Met een in kaart gebracht tracé kan de rijksoverheid de Limesweg voordragen als Unesco Werelderfgoed. Een dergelijke status erkent de waarde van dit archeologisch erfgoed en leidt tot een betere bescherming ervan.

De grondboringen worden met de hand gedaan en moeten uitwijzen of de weg aanwezig is, hoe diep de route ligt en of de verbinding goed of slecht bewaard is. Schade aan percelen of gewassen zal minimaal zijn, want de grondboor heeft een diameter van maximaal zeven centimeter.

Leave a Comment