Is Katwijk nog een vissersdorp?


Deel dit artikel

Mag Katwijk zich nog wel een vissersplaats noemen? En hoe gaat het met de vishandel nu de  economie weer groeit en het consumentenvertrouwen toeneemt? We vroegen het aan Kees Hartevelt van Hartevelt Vis en Dirk Zandbergen van Dirks Vishandel, beide in Katwijk.

“We hebben geen zeehaven, maar Katwijk mag zich nog altijd een vissersplaats noemen en dat zal altijd zo blijven,” zegt Kees Hartevelt, eigenaar van Hartevelt Vis. “Katwijkers hebben hun roots in de vis, ook nu we in de eerste plaats een familiebadplaats zijn. Katwijkse haringleveranciers als Ouwehand, Hoek en Haasnoot zijn overal bekend en we hebben met P&P een groot visserijconcern. En als je bij een visbedrijf buiten Katwijk komt, kom je altijd Katwijkers tegen.”

Vistraditie
Kees Hartevelt is met zijn viskraam op de Boulevard – de enige in Katwijk – onderdeel van de Katwijkse vistraditie. Zijn vader en grootvader verkochten er al vis. “Daar ben ik trots op,” zegt Kees. “En daarom blijf ik het visvak met passie vervullen. Sinds we de nieuwe parkeergarage hebben, is er meer aandacht voor de horeca en de winkels. Vooral in de zomermaanden profiteren we hier van. Nu, in de herfstmaanden, moet ik het vooral van de Katwijkers zelf hebben, van mensen die een strandwandeling komen maken of een bouwvakker die in zijn pauze een visje komt eten.”

Je merkt dat met name vakantiegangers weer meer geld over hebben voor lekkere vis, vervolgt Kees Hartevelt. “Daar spelen wij op in met ondermeer fish and chips, vers schoongemaakte maatjesharing en versbelegde broodjes. Verder ben ik mijn cateringactiviteiten aan het uitbreiden. Zo hebben we bijvoorbeeld een Italiaanse Piaggio, een authentieke haringkar en een oesterman die ingehuurd kunnen worden. Zo houden we ook in de wintermaanden de inkomsten op peil.”

Kritisch publiek
Dirk Zandbergen van Dirks Vishandel in Katwijk opende in september een nieuwe, twee keer zo grote winkel in het winkelcentrum aan het Hoornesplein, waar meerdere verswinkels zijn gevestigd. De zaken gaan goed sinds hij in 2011 begon. “Het is meteen gaan lopen ondanks het feit dat het toen crisis was. En het groeit nog steeds. Hoe dat komt? Omdat wij er altijd naar streven om honderd procent kwaliteit te leveren. In Katwijk, waar iedereen verstand heeft van vis, heb je tenslotte kritisch publiek. Wij spelen in op de vraag van de klant, bijvoorbeeld met maaltijden en luxe broodjes, gekoppeld aan een professionele uitstraling. Wij verzorgen ook catering, voornamelijk voor bedrijven en instellingen. Dat gaan we in de toekomst steeds verder uitbreiden.”

“Katwijk is zeker nog een vissersplaats,” besluit Dirk Zandbergen. “Er wordt veel meer vis gegeten dan in andere dorpen, er zijn veel viswinkels, grote visbedrijven en rederijen en er is een visserijschool. Nog steeds gaan er jonge mensen varen, en overal, onder andere in Scandinavië, kom je Katwijkers tegen die in de vis zitten.”

2 Comments

  1. Anne says:

    Katwijk is niet meer het vissersdorp weleer. Er wordt in Katwijk nog wel vis verhandeld en gegeten. En de ras katwijker is nog wel gek op vis en haring. Maar van een vissersvloot is sinds jaren niets meer te bespeuren. Alleen de oudere katwijker weet nog van het bestaan hiervan.
    Katwijk had en kreeg geen Zeehaven, later een geplande Zeejachthaven. Hoe de katwijkers ook streden deze kwam er niet! De overheid in Den Haag stond dit niet toe. Al sinds de jaren 60 werd hier een punt achter gezet. Die minister van toen vond de haven van IJmuiden nog veels te goed voor de katwijkse vissers, misschien was ook scheveningen in het geding. Maar ook de afwatering van Rijnland had een vinger in de pap, waar door de haven plannen om zeep werden geholpen! Dus bleef katwijk zonder zeejachthaven en misschien straks zonder vissersvloot?

  2. Anne says:

    Misschien moeten de katwijkers wachten tot ze een eiland voor de kust gaan aanleggen, voor een Zee(jacht)haven? waarvan ook vliegtuigen kunnen opstijgen en kunnen landen! Wellicht is er dan geen vissersvloot meer over en moet alles weer opnieuw opgebouwd worden?

Leave a Comment