Barista Café wint Sterkste Schakel Trofee 2014: ‘Soms besef je zelf niet dat je het goed doet’


Deel dit artikel

Waren Waylon’s legendarische woorden voorafgaand aan het Eurovisie Songfestival nog ‘winnen is belangrijker dan meedoen’, de Sterkste Schakel verkiezing kent alleen maar winnaars. Dat maakt de spanning er niet minder om. Natuurlijk is iedere onderneming trots op de nominatie, maar wat zou een prijs, en zeker de overall prijs, een prachtige bekroning zijn.

In het mooie Hotels van Oranje druppelen de eerste gasten binnen. Genomineerden, winnaars van vorige jaren, juryleden. De zaal vult zich goed. Nieuwe contacten worden opgedaan, handen worden geschud en gezichten herkend: ‘Hé, daar heb je de heren van…’ In de zaal zoeken de ondernemers snel hun plek. Op de stoelen ligt alvast de eerste verrassing te wachten. De goodie bag is goed voor de eerste enthousiaste reacties.

Bekijk ook de volledige uitslag.
Bob Heeren

Prijzencircus

Stipt om 20.00 uur start zanger Mark Verweijmeren met ‘My Way’ van Frank Sinatra. Gepast, want de ondernemers zijn zo succesvol juist doordat ze bij zichzelf zijn gebleven. Het prijzencircus, zoals Bob Heeren, presentator, advocaat én entertainer het noemt, is begonnen. 47 genomineerden, 8 sectoren, 1 winnaar. Bob Heeren begeleidt de gasten met humor en flair door de avond. “Iedereen is winnaar, maar ja, er zijn er uiteindelijk maar een paar die met de echte prijzen naar huis gaan.” Hoewel, dat laatste eigenlijk niet waar is. Er is misschien maar één echte Sterkste Schakel trofee, maar voor alle sectorwinnaars is er een penning en voor de nummers twee en drie een oorkonde.

Internationaal Zakendoen

De Teekens Karstens (TK) Penning voor Internationaal Zakendoen kent zes genomineerde bedrijven. “Al deze ondernemers zijn een lichtend voorbeeld van internationaal zakendoen en krijgen allemaal een aandenken mee naar huis”, geeft Pietia Laarhoven van TK aan.
foto2
“Pietia, ik houd het niet meer! Ik voel de trilling door de zaal gaan, wie is de uiteindelijke winnaar?”, vraagt Bob. Pietia houdt het spannend door alleen het bedrijf te beschrijven. “Met flair en vakmanschap zetten zij zich in voor klanten in binnen- en buitenland, ze hebben geïnvesteerd in economisch lastige tijden en ze geven medewerkers opleidingskansen. Mulder Shipyard is een oprechte winnaar.”

Publiek stemde massaal

Via deze website had een anoniem publiek een aantal weken de mogelijkheid om een stem uit te brengen op hún favoriete kandidaat. Bob Heeren: “U heeft massaal gestemd en het was een nek-aan-nek race, maar uiteindelijk heeft Goudriaan-Jongerius met 23% de meeste stemmen vergaard. Volgens de dorpstandarts een duidelijke favoriet, want tandartsvrouw Loes gaf op de website van het bedrijf aan de jongens, de aanspraak en de gezelligheid te missen toen de bouw eenmaal eerder dan gepland afgerond was”, zo weet Bob Heeren te melden.
foto3

Websites teleurstellend

Terug van weggeweest is de penning voor De Sterkste Website. En dat hebben de deelnemers geweten. Het juryoordeel bestaande uit studenten was niet mals. Eigenlijk vonden ze het gros van de websites teleurstellend. “Slaan we de prijs over dit jaar of zijn er toch nog drie die wel een voldoende verdienen?” En dat is gelukkig het geval. Op 3 komt PWA Computers, gevolgd door Deerenberg & Van Leeuwen, maar Restaurant Luxor, in de persoon van eigenaar Martijn Heemskerk neemt de oorkonde en bloemen in ontvangst.

Onthullende uitspraken

En dan komen we bij het hoogtepunt van het avond. Het moment waarvoor de meeste al even op het puntje van hun stoel zitten. Wie is er sectorwinnaar en nog belangrijker wie gaat er met die felbegeerde trofee naar huis? Bob Heeren geeft het niet zomaar weg.
foto4
Een film met soms hilarische fragmenten van de speeddates en een video met schijnbaar onthullende uitspraken van de jury maken het spannend. Over wie hebben ze het? En wordt de jury het eens?

Stoel van de koning

De lege stoelen op het podium, waar overigens ook de Chinese president en onze koning Willem Alexander en Maxima op hebben gezeten tijdens de NSS- top, wachten op de sectorwinnaars. De voice over noemt ze een voor een. Distel Software/More Apps won in de sector Kantoor en Automatisering vanwege de ontwikkeling van een innovatieve app. Barista Café dat ‘klanten wow-effect bezorgt’, was winnaar in de sector Horeca & Catering. Rituals Noordwijk, winnaar in de sector Detail- en Groothandel legt, volgens de jury, samen met het team de lat hoog. Het team van Accent Accountancy won in de sector Financiële Dienstverlening vanwege hun eigen(zinnige) visie op de dienstverlening. In de sector Bouw, Installatie en Techniek won Goudriaan-Jongerius dat enorm betrokken, betrouwbaar, flexibel en transparant is. Bij De Mol Groep, de winnaar in de sector Dienstverlening komt het zaken doen uit het hart. That’s Lease verdiende volgens de jury de penning in de sector Automotive omdat profit en plezier daar het bedrijfsmodel vormen. En de achtste en laatste penning voor de sector Communicatie was voor het jonge Sebwite waar de jury nog een hele mooie toekomt in het ziet verschiet liggen.
foto5

Aanmoedigingsprijs

De een zit er meer ontspannen bij dan de ander. Hoewel ze nu weten dat ze sectorwinnaar zijn, spant het er nu echt om. Wie wordt de overall winnaar? Het wachten zal worden beloond, maar geduld is nog even vereist. Bob Heeren spreekt elke ondernemer kort aan. “Als de ondernemer naast je van spanning gaat ruiken, welk Rituals-product adviseer je dan?” En over De Mol Groep: “Hoe kan een grote man zoals jij zich bewegen in het riool?” De spanning is niet te houden, maar een ding weten ze zeker: de Grant Thornton Aanmoedigingspenning gaat niet naar dit bedrijf.  Want Ron Hoogeboom van sponsor Grant Thornton legt uit dat de prijs voor het eerst naar een familiebedrijf gaat, een bijzonder bedrijf met een lange historie: DONAR Groen waar zich een nieuwe fase aandient; eigenaren Frans en Jeanette van der Hulst worden op termijn worden opgevolgd door zoon Ralph. Om die reden ontvangen zij deze bijzondere penning.
foto6

De notaris

De laatste film van de avond laat het proces zien van de juryleden die hun stem uitbrengen voor het bedrijf waarvan zij vinden dat deze de Sterkste Schakel Trofee verdient. Een notaris ziet er op toe dat alles volgens de regels gebeurt. De stemming verloopt ernstig en anoniem.

De film brengt vervolgens notaris Antal de Witte in beeld die, onder begeleiding van beklemmende muziek, over de Noordwijkse Boulevard komt aanrijden en bij De Hotels van Oranje naar binnenstapt, de verzegelde envelop in de handen geklemd. De fictie van de film loopt naadloos over in de werkelijkeid want daar komt de notaris de zaal binnenwandelen. Stilte in de zaal. Bob Heeren: “Er zitten hier mensen achter me op de stoelen die het héél graag willen weten!”

Het verlossende woord…

Harry de Reus, uitgever van Rijnstreek BUSINESS en de initiator van de Verkiezing Sterkste Schakel van de regio Rijnland, steekt er nog even een stokje voor. Tijd voor een laatste woord. “Veel mensen en bedrijven hebben deze avond mogelijk gemaakt. Speciale dank aan Bob Heeren en al die mensen achter de schermen. Dank voor jullie inzet. En dank voor ieders aanwezigheid. Leuk al die contacten, maar naarmate de maanden verstrijken hoor ik van vele ondernemers dat de contacten lauwer worden. Daarom is er nu de Sterkste Schakel Kring. Dat is echt uniek, want er is nog geen club die een gebied bestrijkt zo groot als dat van ons. Het wordt een schakel van klantgerichte bedrijven.”
foto7
En met deze laatste woorden, hebben de ondernemers genoeg gezweten en heeft het publiek lang genoeg in afwachting gezeten. De envelop gaat open en het verlossende woord komt er uit. “De overall winnaar, het meest klantgericht bedrijf van de regio Rijnland is geworden: Barista Café!” Een dolenthousiaste Robin de Vries sprong letterlijk een gat in de lucht en ontving de felbegeerde Sterkste Trofee uit handen van Harry de Reus. Uw verslaggeefster sprak een stralende Robin de Vries tijdens de afterparty en vroeg hem naar zijn reactie: “Superleuk. Deze komt op de locatie van Barista in Alphen aan den Rijn te staan, waar het allemaal is begonnen. Iedereen waardeert wat je doet en soms besef je dat zelf niet zo goed. Dat ook het publiek goed op ons heeft gestemd en ons in de strijd om de Publieksprijs de derde plek bezorgde, is ook fantastisch. Wij zijn er erg blij mee, het is een teken dat we het goed doen.”
foto9
Vervolgens bleeft het nog lang onrustig in de Imperial Bar van De Hotels van Oranje, waar druk geborreld en genetwerkt werd, ter afsluiting van weer een succesvolle Sterkste Schakel Verkiezingsavond, waar dé klantgerichtsheidsprijs van de regio Rijnland voor de elfde keer werd uitgereikt. Op naar editie nummer twaalf.
foto8

Enkele reacties uitgelicht

“De Sterkste Schakel is een prijzenspektakel, vanaf het moment dat je meedoet, heb je al gewonnen en een beloning voor het werk dat je doet”
Thijs van den Berg (Sebwite), winnaar sector Communicatie

“We gaan dit natuurlijk delen met de dames in de winkels en de prijs krijgt een mooie plek op de locatie in Katwijk. En natuurlijk melden we het bij het hoofdkantoor van Rituals in Amsterdam.”
Hester Baljet en Monique van Arnhem (Rituals Noordwijk), winnaar sector Detail- en Groothandel

“Super dit, wel onwennig, maar ik ben echt vereerd! Natuurlijk wil je de overall prijs, maar er kan er maar één winnen. Er is onderling geen strijd, er is een goede sfeer.”
Thom Bokelaar (Distel Software/MORE Apps), winnaar sector Kantoor & Automatisering

“We bestaan nog maar 5 jaar en dat je dan al wint. Het is een cadeautje voor ons jubileumjaar. Maar uiteindelijk doe je het voor de klanten.”
Ernst Star (Accent Accountancy), winnaar sector Financiële Dienstverlening

 “Ik vind het leuk om met mensen samen te werken; klanten en het team. Het is iedere keer weer een feestje. We bestaan nu 3,5 jaar en nog steeds zijn er geen klanten weggelopen.”
Henk Griffioen (That’s Lease), winnaar sector Automotive

“Iedereen waardeert wat je doet en soms besef je dat zelf niet zo goed. Je doet je best natuurlijk, maar uiteindelijk is het voor de jury echt appels met peren vergelijken.”
Robin de Vries (Barista Café), winnaar sector Toerisme, Horeca & Catering én Sterkste Schakel 2014

“Het was een prachtige avond. Sfeervol en chique; het geeft je echt het gevoel dat je als ondernemer gewaardeerd wordt.”
Arjan Griffioen (Goudriaan-Jongerius), winnaar sector Bouw, Installatie en Techniek

“Onszelf ophemelen vinden we lastig. Wat we wel weten is dat we voor kwaliteit gaan. Als iets niet lukt, dan zeggen we dat. We zijn eerlijk in wat wel en niet kan. We willen wel waarmaken wat we zeggen.”
Mieke de Mol (De Mol Groep), winnaar sector Dienstverlening