Top 25 van meest invloedrijke ondernemers en bestuurders 2013


Deel dit artikel

Van vissersvloot tot Leidatobeurs.

In deze economisch moeilijke tijden moeten we het niet van de politiek hebben. Den Haag heeft het te druk met het dichten van het begrotingstekort en het blussen van brandjes, denk bijvoorbeeld aan de vermeende discriminatie van Zwarte Piet. En de provincie Zuid-Holland en de gemeenten in onze regio hebben gewoon te weinig invloed om het economisch tij te keren. Daarom heeft de jaarlijkse lijst van meest invloedrijke personen dit keer een andere opzet.

Dit jaar hebben we voor het eerst twee afzonderlijke lijsten: een top 25 met bestuurders en een top 25 van ondernemers. Het belangrijkste argument om het anders te doen is: het economisch herstel moet komen van de bedrijven, en niet van de politiek; hooguit zijn landelijke, regionale en lokale politici kaderscheppend. Vandaar dat we op deze pagina vooral ondernemers in de spotlights zetten. Voor de gedeputeerden, burgemeesters en wethouders hebben we dit keer een bescheidener plaats toebedeeld: zie verderop.

Verrassende nummer één

Wereldberoemd, in elk geval in Australië en op de burelen van Greenpeace. Zo mogen we de verrassende nummer één bij de ondernemers, Diek Parlevliet, best wel omschrijven. De directeur van Parlevliet & Van der Plas, ook bekend onder de naam PP, heeft het behoorlijk aan de stok met de milieuorganisatie, en inmiddels ook down under, omdat de varende visfabrieken de zeeën zouden leegvissen, hetgeen door Parlevliet zelf hevig wordt betwist. Het bewijst dat het Katwijkse bedrijf aan de weg timmert met zijn vissersvloot, die actief is in de zeeën in het noordwesten van Europa, in het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan en in de wateren bij West-Afrika. Behalve een tiental schepen bezit PP fabrieken en opslagplaatsen, waarmee het de hele keten van visvangst tot aflevering in handen heeft. Op de loonlijst staan ongeveer 800 medewerkers.

Dichterbij huis werpt PP zich op als redder van noodlijdende bedrijven. Zo nam het jaren geleden Koninklijke Ouwehand (visverwerking) over, en recentelijk hield Diek Parlevliet, die in de bovenste helft van de Quote 500 voorkomt, het failliete Oostingh Staalbouw (gedeeltelijk) overeind, waardoor het een doorstart kon maken. Een mooi en zeer welkom initiatief voor de hechte gemeenschap die   Katwijk heet. Bovendien is PP hoofdsponsor van topklasser Katwijk, dat in mei amateurkampioen van Nederland werd. Het bleef niet onopgemerkt. Het resultaat: een terechte eerste plaats in de top 25 van ondernemers.

Op plek twee staat ook een boegbeeld van het economisch leven in de Duin- en Bollenstreek: Franco Ongaro, directeur van ESTEC in Noordwijk, de grootste vestiging van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Vorig jaar was het vijftig jaar geleden dat ESTEC zich in Noordwijk vestigde. In die periode heeft de organisatie zich ontwikkeld tot een belangrijke motor voor het economisch leven in Noordwijk en verre omgeving. Een eventueel vertrek van ESTEC, waarvan gelukkig geen sprake is, zou een regelrechte ramp zijn voor de regio.

Nummer drie Paul Brandjes, directeur van De Raad Groep, timmert al jaren aan de weg met de bouw en verkoop van nieuwbouwwoningen en de verhuur van zakelijk vastgoed, in totaal 500.000 m2. Hij ziet zijn activiteiten bekroond met de derde plaats in de ranglijst. In juni ontving de vastgoedondernemer minister Blok van Wonen tijdens de Dag van de Bouw, georganiseerd door de belangenvereniging Bouwend Nederland, die nieuwbouwproject ‘De Bloem’ in Rijnsburg (450 woningen) had aangewezen als voorbeeldproject. Bij die gelegenheid riep Brandjes de minister op om de banken te bewegen meer te doen aan het stimuleren van de bouw. Paul Brandjes weet als geen ander hoe hij in de publiciteit moet komen. Dat doet hij onder andere als beslissingen van lokale politici hem niet zinnen, bijvoorbeeld toen de gemeente Noordwijk dit voorjaar met, in de ogen van Brandjes, onmogelijke eisen kwam bij de aanbesteding van een nieuwe hal op sportpark Duinwetering.

Entertainmentindustrie

In tijden van crises is vermaak een belangrijke uitlaatklep. Daarom staat op de vierde plaats Edwin van Huis, algemeen directeur van Naturalis, dat tot de top vijf van natuurhistorische musea in de wereld behoort. Als het aan Van Huis ligt, stijgt Naturalis in 2017 nog een paar plaatsen op de ranglijst. Dan opent Naturalis namelijk een geheel vernieuwd en groter museum. Hoogtepunt wordt de Dinozaal waarin de ontwikkeling van de dinosaurussen uitgebreid aan bod komt. Het is de bedoeling dat de T-rex daar dé publiekstrekker wordt. Met de T-rex heeft Naturalis straks de bekendste en meest tot de verbeelding sprekende vleesetende dinosaurus ter wereld in huis. Goed voor Leiden en de regio!

Een tweede icoon van de entertainment-industrie in onze regio is Harry de Bruin, directeur van Theaterhangaar & Hangaar 2 op het voormalige militaire vliegveld Valkenburg, waar de succesvolle musical Soldaat van Oranje al meer dan 1.000.000 bezoekers heeft mogen ontvangen. Op deze, op alle fronten, toepasselijke en historische plek tussen Leiden, Katwijk en Wassenaar is een uniek concept gecreëerd. De theaterzaal waarin het 1100 tellende publiek in comfortabele theaterstoelen zit, draait 360 graden rond van decor naar decor, begeleid door enorme projecties. Zelfs de landingsbaan van het vliegveld is onderdeel van het decor. Uiteraard is het theater voorzien van een ruime foyer, een vip-bordes voor groepen, een panoramaterras en verschillende bars. Tevens heeft het theater een restaurant met 150 zitplaatsen en in de zomermaanden een groot terras op de landingsbaan. TheaterHangaar is uitermate geschikt voor congressen, productpresentaties, bijeenkomsten en feestavonden.

En nu we het toch over de entertainment-industrie hebben, waarin beleving het sleutelwoord is, wat dacht u van nummer zes Armin van Buuren? Deze in Koudekerk en Leiden opgegroeide dj en muziekproducer – een van de prominentste van dit moment – is al vijf keer uitgeroepen tot de beste dj ter wereld. En wie hem nog niet kende, leerde hem wel kennen op 30 april 2013, toen koning Willem-Alexander en koningin Máxima speciaal voor hem de boot lieten aanleggen om Van Buuren persoonlijk te bedanken voor zijn optreden op de dag van de kroning.

Tweede helft van de top 10 en verder

De Noordwijkse ondernemer Joost Kling wil heel Amerika aan de stroopwafel krijgen. De Amerikanen willen ook wel, maar zien in de ronde koek vooral een gezonde energiereep. Met de komst van een investeerder is voldoende financiële slagkracht in huis gehaald om ook grote supermarktketens in het land van de onbegrensde mogelijkheden te bedienen. Daarnaast lonkt Europa.

Dichter bij huis hebben we Bram Mol en Charles de Boer, eigenaren van ‘rederij’ Hotels van Oranje met als kapitein Jaap Liethof. Al een paar jaar liggen er ambitieuze plannen klaar voor nieuwbouw, maar vooralsnog liggen de omwonenden dwars.

Nog net in de top tien staat Jacques Melman, directeur van het internationaal opererende Frames Process Systems, dat actief is in de wereld van de olie- en gaswinning. Het heeft vestigingen in Zoeterwoude en Alphen en kantoren in alle werelddelen. In februari 2013 werd Frames door de VOA uitgeroepen tot onderneming van het jaar. En waar we ook niet omheen kunnen is Hiroshi Tsujimaru, eigenaar van Sushi Ran uit Leimuiden, de grootste sushiproducent van de Benelux dat levert aan supermarkten en andere zakelijke klanten. Suhi Ran werd eerder dit jaar onbetwist uitgeroepen tot beste bedrijf in de klantgerichtheidscompetitie Sterkste Schakel.

Net buiten de top 10

Net buiten de top tien staat John Kroes, notaris in Alphen aan den Rijn. Hij zette een opmerkelijke stap op een verrassend moment. Terwijl elders in het land het notariaat zucht en kraakt onder de crisis, namen twee notariskantoren in Alphen aan den Rijn het ondernemende heft in eigen handen. Harriët Bijl-Atsma stapte met het volledige notariaat van de Alphense vestiging van TeekensKarstens over naar Kroes & Partners Notarissen en Adviseurs. Daarmee wordt Kroes & Partners de grootste speler in de regio. Nog zo’n ondernemer die aan de weg timmert, is Willem de Mol, eigenaar van De Mol Groep in Katwijk. De Mol verwacht dat zijn rioolbedrijf de komende jaren spectaculair groeit dankzij een nieuwe eigen gepatenteerde uitvinding, waardoor straten minder vaak hoeven te worden opengebroken. Grote landelijke bouwbedrijven vertonen opeens opvallend veel belangstelling voor het bedrijf. De vinding scheelt gemeenten veel geld: in totaal in heel Nederland 20 tot 25 miljard euro, schat De Mol.

Speciale vermeldingen

Nog net in de top 25 staat Robin Peereboom, directeur van Patisserie Vermeer in Lisse en voorzitter van KoopCentrum Lisse. Hij wordt regelmatig in de regio gevraagd om presentaties te geven over bedrijfsstrategie en hoe je sociale media succesvol kunt toepassen in je bedrijf. Hij is specialist op het gebied van klantbenadering, marketingtools en het stimuleren van economische groei in de retailbranche. Waarmee hij bewijst dat je door specialisatie, kwaliteit en hard en slim werken kunt overleven in een branche die het als gevolg van internet moeilijk heeft. Wie ook niet onvermeld mag blijven, is Bob Heeren, zingende en presenterende advocaat en als zodanig een mooi voorbeeld van ondernemen. Dat laatste geldt zeker ook voor Pieter Booij, nieuwe directeur Huize van Wely en tevens eigenaar van de Kookerij in Noordwijkerhout.

Tenslotte: de ondernemers Elkie Marcelis, Elles van Goozen en Monique Verhaar hebben het initiatief genomen om de Leidatobeurs nieuw leven in te blazen, met als doel de retailbranche een push te geven. Precies twintig jaar na de laatste editie van Leidato is de beurs van de regio dus terug. In een nieuwe vorm en met een nieuw enthousiast team vindt in het weekend van 29 en 30 maart 2014 de Leidato plaats in Hangaar 2 op vliegveld Valkenburg. Op deze spectaculaire locatie kunnen bezoekers genieten van creatieve en gedreven ondernemers die Leidato 2014 ongetwijfeld tot een succes gaan maken, met thema’s als Home & Living, Kids & Fun, Beauty & Fashion, Passion for Food, Service & Care en Men’s World. Als dat geen veelbelovend initiatief is, dan eten wij deze editie van Rijnstreek Business op.

Top 25 meest invloedrijke ondernemers

Het zijn niet zo maar ondernemers die dit jaar de top 25 van de meest invloedrijke ondernemers in de regio domineren. Het zijn allen voortrekkers. Ze tonen initiatief, zijn creatief en innovatief. En – het allerbelangrijkste – ze stimuleren het economisch leven in de Rijn-, Duin- en Bollenstreek, en hebben daarmee vooral ook economische macht.

 1. Diek Parlevliet, directeur Parlevliet & Van der Plas, Katwijk
 2. Franco Ongaro, directeur ESTEC, Noordwijk
 3. Paul Brandjes, directeur/eigenaar De Raad Vastgoed, Katwijk
 4. Edwin van Huis, algemeen directeur Naturalis, Leiden
 5. Harry de Bruin, directeur Theaterhangaar & Hangaar 2 op het voormalige vliegveld Valkenburg in Katwijk
 6. Armin van Buuren, dj en platenproducer uit Leiden
 7. Joost Kling, oprichter van Eat Dutch Waffles uit Noordwijk
 8. Bram Mol en Charles de Boer, eigenaren van Hotels van Oranje, en directeur Jaap Liethof, Noordwijk
 9. Jacques Melman, directeur Frames, Alphen aan den Rijn
 10. Hiroshi Tsujimaru, eigenaar van Sushi Ran, Leimuiden
 11. John Kroes, notaris bij Kroes & Partners Notarissen in Alphen aan den Rijn
 12. Willem de Mol, eigenaar De Mol Groep in Katwijk
 13. Eric Carree, directeur Computerwacht, Alphen aan den Rijn en beoogd voorzitter van de VOA (Alphense ondernemersvereniging)
 14. Hans, Britta en Diederik van Egmond, Van Egmond Totaal Architectuur in Noordwijk
 15. John Kruijssen, CEO van mobiliteitsconcern Markeur Holding (o.a. Motorhuis, Multirent en Multilease) in Alphen aan den Rijn
 16. Menno Smitsloo, eigenaar Smitsloo Groep in Oegstgeest
 17. Jacques Boonekamp, mede-eigenaar drankengroothandel Boonekamp (samen met zijn nicht Sabine) in Leiden en enthousiast initiatiefnemer van ‘Steppen tegen kanker’
 18. Cor van Duijn uit Rijnsburg, eigenaar van diverse hotels in Leiden, Noordwijk en Zoetermeer
 19. Tom van Houten, directievoorzitter Zorg en Zekerheid in Leiden, hoofdsponsor van basketbalkampioen ZZ Leiden
 20. Robin Peereboom, eigenaar van Patisserie Vermeer uit Lisse en voorzitter van KoopCentrum Lisse
 21. Chris Verplancke, directeur/oprichter van Duurzaam Mobiliteitscentrum in Leiden en Stichting Stadsparkeerplan Leiden
 22. Bob Heeren, advocaat bij RWV Advocaten in Leiden. Hij timmert ook aan de weg als mediator, trainer, presentator, zanger en publicist.
 23. Pieter Booij, directeur Huize van Wely in Noordwijk en eigenaar van de Kookerij in Noordwijkerhout, een van de grootste kookstudio’s van Nederland
 24. Hans de Bruin, bestuurslid van de VOA en volbloed netwerker die op basis van samenwerking veel voor elkaar krijgt
 25. Elkie Marcelis, Elles van Goozen en Monique Verhaar, inititiatiefneemsters Leidatobeurs

Top 25 machtigste bestuurders in de Rijn-, Duin- en Bollenstreek

 1. Nettie Buitelaar, directeur Leiden Bio Science Park. Nettie Buitelaar heeft op 30 september 2013 de Gouden Lis gekregen uit handen van de Commissaris van de Koning Jan Franssen. Dit is de hoogste provinciale onderscheiding van Zuid-Holland. De provincie besloot haar de onderscheiding toe te kennen vanwege haar bijzondere verdiensten voor de kenniseconomie in Zuid-Holland. Wij onderstrepen dit met de nummer één-positie in de lijst van machtigste bestuurders. Want Buitelaar stimuleert de economische bedrijvigheid en de werkgelegenheid in deze regio als geen ander.
 2. Henri Lenferink, burgemeester van Leiden en verder onder andere voorzitter van Holland Rijnland (samenwerkingsverband van gemeenten in de regio), voorzitter Veiligheidsregio Hollands-Midden, korpsbeheerder politieregio Hollands- Midden, voorzitter van het Nederlands Instituut voor Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting en actief als lid van meerdere raden van advies en van overleg- organen.
 3. Gedeputeerde Ingrid de Bondt (verkeer en vervoer) in Zuid-Holland staat wederom hoog in de lijst, onder andere vanwege haar niet-aflatende inspanningen voor de aanleg van de Rijnland- route, maar ook – als we een van onze tipgevers moeten geloven – omdat ze de meest sexy vrouw in de lijst is, die ook nog eens leuk en sympathiek wordt gevonden.
 4. Govert Veldhuijzen heeft als lid van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland met de portefeuille ruimtelijke ordening veel invloed op het economisch leven in de provincie.
 5. Bas Eenhoorn heeft als burgemeester van Alphen aan den Rijn invloed in Holland Rijnland ten koste van Henri Lenferink en Jos Wienen, en hij speelt een belangrijke rol bij de fusie van Alphen aan den Rijn, Rijnwoude en Boskoop, die op 1 januari 2014 zijn beslag krijgt.
 6. Jos Wienen, burgemeester van Katwijk, vice-voorzitter Holland Rijnland met portefeuille ruimtelijke ordening. Ook lid van het bestuur van Greenport Nederland.
 7. Robert Strijk, locoburgemeester en wethouder financiën, economie en bereikbaarheid in Leiden.
 8. Leo van der Zon, wethouder financiën in Teylingen en voorzitter Bloemencorso Bollenstreek. Volgens een van onze tipgevers is hij by far de meest invloedrijke wethouder in de Bollenstreek, na het vertrek van Leendert de Lange naar Wassenaar en de tanende invloed van diens opvolger Bas Brekelmans in Noordwijk, die in de badplaats minder in de melk te brokkelen heeft dan in Lisse, mede doordat Leon van Ast allerlei nieuwe ontwikkelingen dwarsboomt.
 9. Frank Ponsioen, voorzitter platform Bedrijfsleven Rijnland en bestuursvoorzitter van Grant Thornton.
 10. Jan Versteegh, voorzitter VNO/NCW Rijnland en directievoorzitter van TK advocaten en notarissen in Leiden.
 11. Pieter van Woensel, wethouder ruimtelijke ordening in Leiden.
 12. John Vermeer, voorzitter VOA en vastgoedondernemer.
 13. Daan Binnendijk, locoburgemeester en wethouder van o.a. ruimtelijke ordening en verantwoordelijk voor de inrichting van de vernieuwde Katwijkse kust in 2015.
 14. Lucien Geelhoed, het creatieve brein achter het Dorpslab Oegstgeest. Lucien zet met tal van activiteiten Oegstgeest weer in beweging en versterkt zo de lokale identiteit en gemeenschap.
 15. Kees Wassenaar, wethouder van Leiderdorp en lid van het dagelijks bestuur van Holland Rijnland.
 16. Tseard Hoekstra, wethouder van o.a. ruimtelijke ordening en economische zaken in Alphen aan den Rijn. Hij heeft het ondernemersklimaat in Alphen enorm versterkt.
 17. Bas Brekelmans, wethouder in Noordwijk.
 18. Ted Janssen, voorzitter Klankbordgroep Kustversterking Katwijk. Daar is Ted weer! Nog steeds op de achtergrond actief in diverse bestuursfuncties.
 19. Rogier van der Sande, lid Gedeputeerde Staten Zuid-Holland en o.a. voorzitter Raad van Toezicht Stichting Pieterskerk.
 20. Victor Salman, voorzitter Vereniging Bedrijfsleven Duin & Bollenstreek, vicevoorzitter van Platform Bedrijfsleven Rijnland en van Bedrijfsleven Greenport Duin & Bollenstreek en eigenaar adviesbureau.
 21. Bastiaan de Roo, regionaal directeur Kamer van Koophandel Leiden en actief voor Ondernemersfonds Leiden en Leiden Marketing.
 22. Hans Zwetsloot, voorzitter Ondernemers Netwerk Duin- en Bollenstreek (ONDB) en directeur/mede-eigenaar van STOL architecten in Lisse.
 23. Laura van Klink, regiomanager en bestuurssecretaris Kamer van Koophandel.
 24. Jan de Winter: niemand weet wat hij precies voor de kost doet maar iedereen kent hem in Katwijk al jaren als de drijvende kracht achter de Oranjevereniging van Katwijk aan den Rijn.
 25. Frans Schohaus, bestuurslid Ondernemend Leiden, voorzitter Stichting Centrum Management Leiden en eigenaar Van der Valk Hotel Leiden.

Leave a Comment