Column Marnix Zwart: Het fuik-gevoel

Nederland is een visserijland. Overal ter wereld vangen we vis. Zelfs als het niet mag. Het hoort thuis is onze jongensboeken: stiekem fuiken zetten in een poldersloot. En we smullen ervan.

Fuiken. Nietsvermoedende vissen worden verder geleid tot ze niet meer verder en, zeker zo belangrijk, ook niet meer terug kunnen. En tot waar het veel nauwer is.

Dat principe, daar hebben we zelfs spreekwoorden voor, zoals ‘Wie A zegt, moet ook B zeggen’. Iets starten als proef is bijna een garantie voor een langdurig vervolg. Weinig is zo duurzaam als wanneer er aan het begin ‘tijdelijk’ voor staat, wordt wel gezegd. Ondanks de knelpunten die ontstaan. Met de kennis van nu zouden we het indertijd anders hebben aangepakt. Nu moeten we door. Een mooi voorbeeld zijn de proefboringen naar schaliegas. Als die worden toegestaan, kan een vervolg eigenlijk niet meer uitblijven. Of mee-investeren in de JSF. Dan moet die uiteindelijk wel aangeschaft worden. Formeel niet, maar praktisch blijkt de fuik beter te werken dan alle goedbedoelde theorie, zelfs als het toestel normoverschrijdend veel geluid maakt. Een vis kàn misschien terugzwemmen, maar doet het niet.

Wie achter in de fuik is aanbeland en merkt dat het krap wordt, moet oplossingen verzinnen. In ieder bedrijf komt het voor. Verhuizen is geen optie. Dat zou kapitaalvernietiging zijn. Napraten in de zin van ‘hadden we dit maar voorzien’, lost niets op. Hoe ga je daar handig mee om? Hoe neem je de grenzen in acht, zonder al te veel kosten of moeite? Het is ons schitterende werk om daarin te begeleiden. Om zonder zinloze verwijten constructief een uitweg te vinden. Tot ieders tevredenheid voldoen aan milieu- en arbo-regels bijvoorbeeld. Het kan bijna altijd, zelfs achter in de fuik. Als het gevoel klem te zitten je bekruipt als je ergens in de Nederlandse plassen of langs de randen van het IJsselmeer de fuiken ziet staan, is dat toch een prettige gedachte. Wij zijn geen vissers.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *