Een vakantiekracht in dienst nemen: een aantal handreikingen

De zomer staat voor de deur en de scholieren zijn weer op zoek naar nieuwe vakantiebaantjes. Waar moet u op letten als u een vakantiekracht in dienst wilt nemen? Hierbij geven we u een aantal handreikingen.

Vanaf 13 jaar is het al toegestaan om te werken. Het gaat dan wel om een beperkt aantal uren en lichte/eenvoudige werkzaamheden. Bij de leeftijd van 16 jaar mogen de jongeren vrijwel alle werkzaamheden verrichten en vanaf hun 18e zijn er geen beperkingen meer van toepassing.

Het Wettelijk Minimum Jeugdloon geldt pas vanaf 15 jaar. Er bestaat dus geen minimum voor jongeren van 13 en 14 jaar. Het bruto minimum uurloon voor een 15-jarige bedraagt € 2,54 indien de gebruikelijke werkweek 40 uur bedraagt. Per 1 juli wordt dit minimum uurloon verhoogt naar € 2,56. Dit bruto bedrag is veelal gelijk aan het netto loon ervan uitgaande dat de scholier slechts 1 baantje heeft en derhalve van de heffingskorting geniet. Naast het salaris heeft de scholier, net als de andere werknemers, recht op vakantiegeld en bouwt hij vakantiedagen /- uren op.

Arbeidsovereenkomst

Ook bij scholieren is het van belang de afspraken schriftelijk vast te leggen in een arbeidsovereenkomst. Vanaf hun 16e jaar mogen ze zelf het contract ondertekenen. Als ze jonger zijn dan zal er toestemming nodig zijn van de ouders of voogd. Als er na vier weken werken nog geen toestemming is gegeven, dan mag je ervan uit gaan dat deze toestemming stilzwijgend is verleend.

Je kan de vakantiekracht, afhankelijk van de gemaakte afspraken, flexibel inzetten waardoor u er tijdens een drukke periode een enthousiaste en relatief goedkopkracht aan over houdt.

Clementine Prins

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *