Alleen risico in de bouwsector?!

De premies die je als werkgever moet betalen voor personeel zijn hoog. Toch komt het regelmatig voor dat werkgevers ten onrechte te veel premie afdragen aan de belastingdienst. Het gaat hierbij om de sectorpremie, ofwel de premie voor het wachtgeld fonds.

De hoogte van deze premie is afhankelijk van het werkloosheidsrisico in de sector. De volgende sectoren hebben een hoger werkloosheidsrisico:

• Agrarisch bedrijf
• Bouwbedrijf
• Culturele instellingen
• Horeca
• Schildersbedrijf

Voor al deze sectoren gelden twee premiepercentages; een hoog en een laag percentage. Het verschil  tussen deze percentages  kan oplopen tot 7,4%  van het SV-loon! Als je als werkgever  valt in een van deze sectoren, is een juiste  indeling van groot belang. Indeling moet per werknemer bepaald worden. Standaard dient het hoge percentage toegepast te worden. De belastingdienst schrijft voor in welke gevallen het lage percentage gebruikt mag worden waarbij het volgende punt de meest voorkomend is.

* U sluit en schriftelijke arbeidsovereenkomst voor ten minste een jaar of voor onbepaalde tijd met uw werknemer. Het aantal arbeidsuren moet eenduidig worden vastgelegd. Aan deze voorwaarden voldoet u niet bij een oproep of nul-urencontract waarin het aantal uren niet zijn vastgelegd.

Hoe komt het dan toch dat we vaak vaststellen dat cliënten te veel premie hebben afgedragen? Als je als werkgever niet op de hoogte bent van de verschillende percentages en zelf de salarisverwerking verzorgt kan de fout eenvoudig ontstaan. De meeste software pakketten hebben het percentage, zoals de belastingdienst ook voorschrijft, automatisch op hoog staan. Indien je zelf de regelgeving en afdrachten hieromtrent niet nauwlettend in de gaten houdt kunnen de onnodige afdrachten sterk oplopen.

Clementine Prins

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *