Navigate North: ‘Even’ heen en weer naar de poolcirkel


Deel dit artikel

In de week van 26 januari tot en met 2 februari waren Hans den Bleker (M. den Bleker en Zn.) en Renger Kok (YKV accountants & adviseurs) ‘even’ weg. Ze waren een rondje aan het maken naar de poolcirkel om via sponsoring op die manier geld in te zamelen voor het goede doel.

Barre tocht

De tocht van 7000 kilometer is volledig afgelegd op coördinaten die bij de deelnemers vooraf niet bekend waren. Als die coördinaten bij elkaar leidden tot een prachtige route door onder andere de Scandinavische landen en terug door de Baltische staten. Een onvergetelijke reis die veel onuitwisbare indrukken heeft achtergelaten. Kilometers lange kerstkaartlandschappen, besneeuwde wegen, ijswegen, overvaren tussen enorme ijsschotsen door, dineren in een ijshotel. En dat allemaal in slechts één week!

Het waren vaak lange dagen, ’s morgens om 6 uur starten en soms pas om middernacht aankomen in het volgende hotel om de volgende ochtend weer om 6 uur klaar te zijn voor de volgende etappe. Twee nachten zijn zelfs al rijdend in de auto doorgebracht. En dat alles bij temperaturen die ver onder het vriespunt lagen. Maar de avonturen en de adrenaline die dat met zich meebrengt houden de mens op de been.

Het goede doel

Voor deze tocht hebben Hans den Bleker en Renger Kok sponsorgelden ingezameld voor de Sitchting ALS Nederland. ALS (Amyotrofische Lateraal Sclerose) is een zeer ernstige spier-/zenuwziekte, waardoor de zenuwcellen in het ruggenmerg en de hersenen langzaam afsterven. Spiergroep voor spiergroep valt uit. Gemiddeld leeft iemand nog maar drie jaar nadat de diagnose gesteld is.

Over de oorzaak is nog steeds weinig bekend. Daarom werft Stichting ALS Nederland fondsen voor onderzoek. En zetten zij zich in voor een grotere bekendheid van de ziekte en voor een betere kwaliteit van zorg voor de 500 mensen die nu jaarlijks door ALS      getroffen worden.

18.000 euro

Omdat het aantal patiënten relatief zo klein is, is er geen subsidie beschikbaar. Daarom moet de stichting het hebben van acties zoals deze. En met deze actie is maar liefst  18.000 netto ingezameld voor de Stichting. Alle sponsoren en donateurs heel veel dank daarvoor!

Comments are closed.