Column Jan Versteegh: As the crow flies


Deel dit artikel

Laatst was-ie er weer, de nationale vogeltelling. Tienduizenden Nederlanders hebben een half uur lang hun balkon of tuin in de gaten gehouden en gekeken wat er voorbij kwam fladderen. Mijn kinderen hebben enthousiast meegedaan en vrolijk de zanglijsters met de merels verwisseld, de kauwen met de kraaien en de spreeuwen met de mussen.

Toen ik dat allemaal zo beschouwde, bedacht ik mij dat die manier van naar de wereld kijken – afwachtend – een beetje is als de oude economie: de klanten kwamen toch vanzelf wel. Je hoefde maar te wachten tot het grind knerpte, je deed de deur open en hups! daar was de business. In “deze tijden” is dat wel anders. En wel zo uitdagend. Het is een netwerkeconomie geworden, waarin je moet weten hoe de hazen lopen (en de vogels vliegen), waarin je verbindingen moet leggen, je moet geven alvorens te gaan ontvangen. Eigenlijk een beetje zoals de vogels die rondscharrelen en zo hun kostje bij elkaar vinden, kruimeltje voor kruimeltje. In het halve uurtje vogels kijken viel me dat ook op: ze zitten geen moment stil, zijn constant bezig, rusten geen moment, ook niet als ze verzadigd zijn.

“As the crow flies” is een staande Engelse uitdrukking. Die betekent “hemelsbreed”. Het is de afstand van A naar B in een rechte lijn. Kraaien zijn – net als ander vliegend materieel – in staat om zo op het doel af te vliegen. Als ik in de file sta, of door de stad moet manoeuvreren, kijk ik wel eens jaloers omhoog. Het is voor ons stervelingen niet weggelegd. Hoewel… Misschien is dat zo in letterlijke zin. Figuurlijk kon het wel eens meevallen. Ik hoorde laatst namelijk een andere uitdrukking: “Een vliegende kraai vindt meer te eten.” Dat observeerde ik nu juist tijdens de nationale tuinvogeltelling! Die beesten scharrelen onvermoeibaar rond, leggen vliegend enorme afstanden af, spiedend naar mogelijkheden. Ze blijven niet stil zitten, wachten niet op knerpend grind of het rinkelen van de bel in de hal. Ze gaan er op uit. Zo krijgt de uitdrukking “as the crow flies” een heel andere lading. Het vliegen van de kraai is een manier om recht op je doel af te gaan: het vinden van handel, creëren van business, lekker aan de slag met elkaar.

Voor 2013, waarvan, als deze column verschijnt de kop alweer flink af is, wens ik u allen toe dat u als een rondvliegende kraai uw zaken zult doen. Succes gegarandeerd!

Comments are closed.