SWITCH: “Je moet uit het juiste hout gesneden zijn voor dit werk”


Deel dit artikel

In deze rubriek gaat redacteur Alex van Nieuwkoop elke maand op zoek naar ondernemers en bestuurders die een verrassende switch in hun leven of carrière hebben gemaakt. Wilt u uzelf of iemand anders opgeven voor deze rubriek? Stuur dan een mailtje naar redactie@rijnstreekbusiness.nl

Theo van der Plas, Begrafenisverzorging

De één z’n dood is de ander z’n brood. Doorgaans wordt dit spreekwoord in figuurlijke zin gebruikt. Maar soms past een letterlijke betekenis beter. Zoals voor Bouwe Hoek. Sinds afgelopen zomer (mede)eigenaar van Theo van der Plas Begrafenisverzorging.

“Je moet uit het juiste hout gesneden zijn voor dit werk” vertelt Bouwe aan zijn keukentafel. Compagnon én vriend Theo luistert aandachtig mee. Het is inderdaad geen alledaagse job. Niet iedereen wenst dagelijks met de dood geconfronteerd te worden. “Dat is niet altijd makkelijk, maar vergeet niet dat het ook heel dankbaar werk is” zegt Bouwe daarover. De pijn van nabestaanden laat beide heren niet onberoerd. “Het verdriet kunnen wij niet wegnemen en raakt ons ook. Dat mag je best laten blijken,” aldus Theo, “maar door achterblijvers zoveel mogelijk bij te staan, bieden we een stukje rust en troost. Dat is onze verwerking.”

Zes jaar geleden is Theo gestart met de onderneming. Van meet af aan heeft Bouwe hem met hand-en-spandiensten gesteund. “Het beroep heeft me altijd al geïntrigeerd. Ik heb daarom zelf aangeboden Theo te helpen toen -ie begon”. Waar dat in eerste instantie nog om allerlei kleine klusjes gaat, veranderde dit van lieverlee in het ‘serieuze’ werk. Bouwe blijkt geknipt voor het vak. “Na verloop van tijd was ik zo vertrouwd met alles dat ik, bij afwezigheid van Theo, de boel moeiteloos kon runnen”.

De zaak groeit. Steeds vaker doet Theo een beroep op Bouwe. Maar die heeft een fulltime baan bij de Rabobank. Het is uiteindelijk Theo’s echtgenote die hardop uitspreekt waar beide vrienden stiekem  al aan denken: wordt het geen tijd dat Bouwe tot de zaak toetreedt? “Na 26 dienstjaren bij de bank pak je niet zomaar je biezen”, aldus Bouwe. Hij is inmiddels echter zo verknocht aan het vak, dat de keuze in wezen makkelijk is. “Ik had het goed bij de bank, maar de bevrediging van dit werk gaf toch de doorslag”.

Van bankemployee naar begrafenisondernemer. Nogal een overgang. Waar een klantrelatie bij een bank al gauw enkele jaren beslaat, beperkt dit zich voor Bouwe en Theo tot enkele dagen. Maar in die korte tijd mág er ook niets fout gaan. Dat zorgt voor een zekere druk. “Anderzijds biedt dat juist telkens weer een mooie uitdaging” zegt Theo daarover, “Bovendien houdt het je scherp”, valt Bouwe hem bij. Zodra een uitvaart foutloos is afgerond, valt er dan ook een last van de schouders. “De voldoening die dat geeft, maakt dit vak zo mooi!”.

In een door grauwe tinten gekenmerkte branche, ziet Bouwe de toekomst zonnig in. Met kleine details wordt geprobeerd het verschil te maken ten opzichte van de concurrentie. Zo bestaat via de eigen website (www.theovanderplas.nl) de mogelijkheid nabestaanden via een persoonlijk bericht te condoleren.

Geheel discreet worden deze reacties bij de nabestaanden bezorgd. “Hiermee zijn we uniek in onze regio”, vertelt Bouwe enthousiast. Zo zie je maar, zelfs de uitvaartbranche, vol van diepgewortelde tradities, ontkomt niet aan de digitalisering. Uiteindelijk draait het immers toch om dat stukje brood, ondanks die o zo vervelende dood…

Theo van der Plas Begrafenisverzorging

Voorstraat 96 A Katwijk aan Zee
M  06 – 12 09 11 12
T  071 – 401 25 28
I www.theovanderplas.nl

Comments are closed.