Video: Achter de schermen van het Grote juryberaad


Deel dit artikel

Welk bedrijf heeft de jury het meest kunnen overtuigen?

In het sfeervolle restaurant de Zwaan aan de boulevard in Katwijk kwamen de juryleden donderdag 8 maart j.l. bij elkaar om de 9 sectorwinnaars te bepalen en onder toeziend oog van notaris Willem van den Eijkel van Verhees Notarissen hun punten te geven aan hun favorieten. De afgelopen weken zijn de juryleden in groepjes onder leiding van een teamcaptain bij een groot aantal van de 60 genomineerden bedrijven op bezoek gegaan om een grondig kijkje achter de schermen te nemen en de kandidaten te beoordelen. Inmiddels zitten alle visites erop en kan men de balans opmaken. De punten die de jury de genomineerden eerder tijdens de Speeddate gaf, tellen hierbij overigens ook mee.

Sector Bouw verrassend ruim vertegenwoordigd

Dit jaar is er in negen verschillende branches gestreden, te weten: Kantoor & Automatisering, Toerisme Horeca & Catering, Detailhandel, Groothandel, Financiële Dienstverlening, Bouw installatie & techniek, Dienstverlening, Automotive en Communicatie. In elke branche wordt elk jaar een sectorwinnaar gekozen, waaruit tijdens de finale de grote winnaar zal voortkomen.

Harry de Reus, initiator van de Sterkste Schakel, vindt het opvallend dat dit jaar vooral de sector Bouw met maar liefst elf genomineerden ruim vertegenwoordigd is. “Je zou kunnen concluderen dat ingegeven door de huidige crisis in de bouw de ondernemers in deze branche weer een stuk klantgerichter zijn gaan werken. Een paar jaar geleden stond je op een wachtlijst als je als particulier een serre wilde aanbouwen. Tegenwoordig is een belletje voldoende om direct dezelfde dag iemand met een scherpe offerte over de vloer te krijgen. Ook opvallend is ook dat de sector financiële dienstverlening met negen bedrijven is vertegenwoordigd. Dit verschijnsel doet zich vaker voor in tijden van economische teruggang. Men wil weer meer grip hebben op de cijfertjes en men hecht daardoor ook meer waarde aan een goed advies van bijvoorbeeld de accountant of de bankier. Deze extra inspanningen worden opgemerkt en beloond met een nominatie”.

Jury heeft er weer zin in

De jury, bestaande uit algemene juryleden en leden van de vakjury bestaande uit de winnaars van de voorgaande verkiezingen, had er weer veel zin in. Alle juryeleden vinden  het vooral leuk om een kijkje in de keuken van branches te krijgen, die je niet zo goed kent. “Daar leer ik zelf ook van,” zegt een jurylid ongevraagd.

Fred Stroombergen van hoofdsponsor Grant Thornton is dit jaar voor de eerste keer bij het juryproces betrokken. “Ik mocht een aantal mooie bedrijven uit de sector Dienstverlening bezoeken. We hebben echt fantastische ondernemers gesproken en wat mij betreft komt de overall winnaar ook uit onze branche. Het was voor mij een erg leuke eerste kennismaking als jurylid van de Sterkste Schakel. Het is allemaal perfect georganiseerd”.

Ook voor co-sponsor ID College in de persoon van Hans Klemens was het de eerste keer om in de jury plaats te nemen. “Het was ook voor mij een prima eerste ervaring”.

Favorieten

Leen Vonk, jurylid van het eerste uur en trotse drager van de Speld van Verdienste(5 jaar jurylid) vindt dat het er niet toe doet of een bedrijf groot, klein of mooi gehuisvest is. “Dat boeit me niet. Ik wil zien en horen hoe klantgericht men bezig is in de organisatie. Dat is het enige dat voor mij als jurylid doorslaggevend is”.

In de wandelgangen worden na afloop al enige favorieten gefluisterd. Het blijft echter bij geruchten, want aan het eind van de avond is slechts notaris Willem van den Eijkel de enige die de einduitslag weet. Wanneer de envelop met de einduitslag officieel is verzegeld is er voor alle juryleden nog voldoende tijd om met elkaar na te praten.

De gedachten gaan terug naar de prettige gesprekken, hartelijke ontvangsten en enthousiaste verhalen van de voorbije maanden. Veel genomineerden met een hoge gunfactor passeerden de revue. Kortom, het was weer een mooie serie en het zal nog knap lastig worden om uit alle kanshebbers de beste te kiezen.

Leave a Comment