Jurylid Sterkste Schakel Hans Klemens: “Ondernemers geven ogen en oren de kost”


Deel dit artikel

“Het concept van de verkiezing van de Sterkste Schakel spreekt me erg aan,” zegt jurylid Hans Klemens van het ID College. “Ik heb hooggespannen verwachtingen. En het is leerzaam, want je ontdekt welke kansen er liggen voor ons.”

“Scholen als het ROC ID College leveren het personeel van de toekomst,” zegt senior communicatie- en marketingadviseur Hans Klemens. “Een belangrijke taak, want een mbo’er (politieagent, loodgieter, bouwkundige, kapper)  is de motor van onze economie. Qua niveau worden soortgelijke opleidingsinstituten in Amerika university’s genoemd.”

Met de deelname aan de Sterkste Schakel verwacht Klemens een mooi podium te krijgen om het ROC ID College te profileren. Met als doel om de jongeren sneller aan een baan te helpen, en om bedrijven te bewegen stageplekken aan te bieden. “Dat is goed voor onze studenten en voor bedrijven. Natuurlijk krijgt het bedrijf met een stagiair niet een volledig inzetbare medewerker, maar dat kan die wel worden. En ze kunnen bedrijven helpen. Studenten in de ICT ondersteunen bijvoorbeeld bij het bouwen van een website.”

Samenwerking met bedrijven

Nop Koch is directielid van het ID College in Zoetermeer. Als manager van het programma ‘Verbinding met de regio’ is hij tevens stimulator van de samenwerking met het bedrijfsleven. Hij zegt: “Het leggen van verbindingen tussen onderwijs en bedrijfsleven is onderdeel van onze strategie. Wij zijn continu bezig met het signaleren en inventariseren van nieuwe trends en ontwikkelingen, en het afstemmen van het onderwijs daarop. Als we dit niet zouden doen, zijn we geen knip voor de neus waard.” Vandaar dus dat het een logische keus is dat het ID College zich heeft verbonden aan de Sterkste Schakel, waarbij Hans Klemens naar voren is geschoven als jurylid.

Driemaal nadenken

Klemens neemt de nodige ervaring mee. De afgelopen jaren was hij jurylid bij een jaarlijkse, landelijke verkiezing van mbo-scholen. Daar draaide het om ondernemingen die uitblinken in het begeleiden van stagiairs. Interessante parallel is dat in die jury, net als bij de Sterkste Schakel, onder andere de winnende bedrijven van het voorgaande jaar zitten.

Waar let hij op tijdens het  jureren? Klemens: “Een goede ondernemer geeft zijn ogen en oren goed de kost en kent zijn eigen kracht. Hij pakt op wat een ander laat liggen en zet net een stapje harder. Vaak gaat het om kleine dingen, bijvoorbeeld je klant welkom heten als die je winkel binnenstapt, of aan het eind van een gesprek melden dat het een prettig gesprek was. Kwaliteit en service zijn cruciaal, zeker in deze tijd waarin een klant driemaal nadenkt voordat hij iets koopt.”

ID College: 12.000 studenten en zeven vestigingen

Met 1.100 man personeel en 12.000 studenten, waarvan er jaarlijks 3.500 afstuderen, is het ROC ID College een middelgrote instelling voor middelbaar beroepsonderwijs, educatie en bedrijfsopleidingen. Op het ROC ID College volgen studenten mbo-opleidingen op het     gebied van economie, welzijn, zorg, techniek, ICT en sport en veiligheid. Het ROC ID College heeft vestigingen in Leiden,  Katwijk, Alphen aan den Rijn, Gouda, Woerden, Zoetermeer en Leidschendam/Voorburg. De onderwijsinstelling is de komende drie jaar sponsor van de Sterkste Schakel.

Leave a Comment