“De herkomst van de computer”

Even voor de historici onder ons…

Lyon, op een frisse voorjaarsmorgen van des Herens jaren 1790 vallen de puzzelstukjes van de droom van Joseph-Marie Jacquard in elkaar. Het is hem

gelukt een volautomatische weefmachine te maken. Hij maakt hierbij gebruik van aan elkaar bevestigde kartonnen kaarten; de wel bekende ponskaarten. Trots als een Franse pauw kan zijn toont hij in 1801 zijn uitvinding op dé industriële beurs in Parijs. Helaas werd zijn weefgetouw niet lang daarna verwoest door wevers die voor hun broodwinning vreesden.

Naast dit historische feit wil men ook nog weleens de volgende stelling verdedigen:

De geschiedenis van de computer begint met de geschiedenis van het rekenen; vanaf het moment dat men hulpmiddelen gebruikt om berekeningen te doen die niet meer uit het hoofd gedaan kunnen worden. De eenvoudigste manier is het noteren van een aantal getallen en proberen deze correct op te tellen. Denk hierbij aan een kerfstok of telraam.

Fast forward …    

21 juli 1969. Heel Amerika zit gespannen voor de TV. Het Amerikaanse volk ruikt de finish en proeft de zoete smaak van victorie. Als dit lukt, hebben ze de space-race van de Russen gewonnen. Om 02.56 UTC (Universal Coordinated Time) zetten Neil Armstrong en Buzz Aldrin als eerste mens voet op de maan.

In minder dan 200 jaar hebben we het van een geautomatiseerd weefgetouw naar een wandeling in de ruimte geschopt en alle automatisering die daarvoor nodig was.

Fast forward …

Heden. Met alle respect voor het bloed, het zweet en de tranen die het hebben gekost om dit te bewerkstelligen – en niet te vergeten de als ketters veroordeelden die aan dit staaltje techniek hebben bijgedragen – is de fysieke ruimte die alle voornoemde rekencapaciteit in beslag nam bijna hilarisch wanneer men zich bedenkt wat er tegenwoordig aan rekenkracht in de broekzak wordt meegedragen.

Hal na hal werd gevuld met transistors, buizen, tapedrives, schakelaars, monitors, mannen in witte overjassen en ga zo maar door. Tijdens het opstarten van al deze apparatuur knipperde in de halve stad het licht.

Dit alles in schril contrast met het bericht wat ik op Webwereld.nl van 24 februari j.l. las: “Eerste computer van één kubieke millimeter.” Compleet met CPU, geheugen, draadloos netwerk, druksensoren en zonnecellen. Deze medische minicomputer kan de oogdruk van een patiënt meten en is het eerste complete computersysteem op nanometerschaal. We hebben het dus in minder dan 50 jaar voor elkaar gekregen om de fysieke opslag voor al deze rekencapaciteit te verkleinen van een kleine woonwijk naar één kubieke millimeter…

Dit geeft je te denken …

Ik kan me het commentaar van de toetsenbord-o-fielen nog goed herinneren, toen Apple deze voor zijn mobiele datacommunicatie niet meer fysiek integreerden in het design, maar onderdeel maakte van het touch-screensysteem. “Waardeloos”, “onhandig”, “trend”, “gepriegel” … nee … wat dat betreft was het een stuk makkelijker om met dikke worstvingers het qwerty toetsenbord van een ouderwetse Blackberry te bedienen. Ik “misbruik” mijn vakgebied nog wel eens om mijn gadget gevoeligheid te maskeren, en zodoende deed ook de iPad zijn intrede in huize Hilgersom. Na alle commentaar op dit apparaat geïncasseerd te hebben vroeg ik enkele weken later aan mijn zoontje (12 jr.) wat hij nu eigenlijk van het alternatieve toetsenbord vond. Glazig keek hij me aan. Er kwam niet eens een wedervraag. Was ik nou onduidelijk, of snapte hij de vraag écht niet? Terwijl ik op mijn beurt glazig terug staarde sprak hij de legendarische woorden “Hoe bedoel je: alternatief? Hoe moet het anders dan??”

En toen viel het kwartje… ik sta midden in een digitale revolutie, die reeds in volle gang is.

Vrijdag 23 september 2011. Het komt nu wel heel dichtbij: de Telegraaf kopt: “Computer kan gedachten zien”. Onderzoekers kunnen via hersenscans grove reconstructies maken van filmbeelden die aan proefpersonen getoond werden. Het computerprogramma kijkt welke delen van de hersenen actief zijn, zowel op het gebied van bloedtoevoer als het gebruik van zenuwcellen. Nu is het wel de Telegraaf, maar tóch…

5 Oktober. De wereld is geschokt door het bericht dat Steve Jobs is overleden. Een legende heeft ons verlaten. Het gerucht gaat dat hij voor de komende 4 jaar zijn ideeën heeft achtergelaten. Beter gezegd, Apple kan de komende vier jaar voorzien in verschillende behoeften die door Steve Jobs en Apple zijn voorspeld en gecreëerd. Marketing dus… niet minder knap, maar de – technische – basis hiervan is natuurlijk al gelegd, en ik kan niet wachten!

Fast forward …   

———-

PERSBERICHT

Internationaal team wireless connected met neuraal netwerk
18 augustus 2037, Genève

Een internationaal team van Zwitserse, Amerikaanse en Japanse wetenschappers is er in geslaagd een fysiek netwerk draadloos te verbinden met een neuraal netwerk. Het gaat hierbij om de eerste stap in de verbetering van de samenwerking tussen mens en machine.

Het is de wetenschappers gelukt om op afstand middels enkele eenvoudige commando’s een robot te laten uitvoeren waar een proefpersoon aan denkt. Middels deze techniek zal het in de nabije toekomst     mogelijk zijn om rechtstreeks te communiceren en samenwerken met hard- en software.  Om deze techniek te kunnen ontwikkelen zullen eerst de elektrische   hersenpatronen van de commando’s van de proefpersoon geanalyseerd, opgeslagen en toegewezen moeten worden.  Met zeer gevoelige meetapparatuur is het de geleerden vervolgens gelukt om deze elektrische signalen van het neurale netwerk op te vangen en te vertalen. Met der tijd zal de techniek zo ontwikkeld worden dat het zelf een nieuw patroon kan onderscheiden, vertalen, opslaan en toewijzen.

Tevens is het de wetenschappers gelukt om deze procedure om te draaien. Hierbij kan er draadloos via een fysiek netwerk ingelogd worden op het neurale netwerk. Vooral de medische wereld heeft haar deuren voor deze techniek opengezet. Middels deze techniek zou het mogelijk moeten worden om – de gevolgen van – verschillende neurale aandoeningen zoals Guillain-Barré en Parkinson te het hoofd te bieden.

Het team is op dit moment bezig om te testen of middels deze techniek ook data vanaf een fysiek netwerk op het neurale netwerk opgeslagen kan worden.

———-

“U ziet het: de ontwikkelingen op technologisch vlak gaan sneller dan we ons kunnen voorstellen en dan we in veel gevallen kunnen bijbenen en bevatten. Dit benadrukt maar weer eens het belang van verjonging en vernieuwing van onze manier van denken. Staan we afwijzend tegenover verandering – zoals de wevers van Parijs die uit angst datgene wat ze niet konden bevatten probeerden te vernietigen – of omarmen we verandering en gaan we over twintig jaar op vakantie naar Mars? De tijd zal het leren maar één ding weet ik zeker:

Ik ben erbij! U ook?

Bob Hilgersom is managing partner van de bedrijven PointGroup en Mobisec te Sassenheim. PointGroup is gespecialiseerd in informatiebeveiliging en heeft hierin een staat van dienst van 15 jaar. Vanwege de explosieve groei op het gebied van mobiele datacommunicatie heeft het bedrijf haar expertise op dit gebied ondergebracht in een dedicated in-house company: Mobisec. De belangrijkste activiteiten van beide bedrijven zijn het leveren van kennis én kunde in hun respectievelijke vakgebied.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *